איך לבחור מאלף כלבים בגישה החיובית? - הרצליה ונתניה אוהבות חיות

איך לבחור מאלף כלבים בגישה החיובית?

אז והיום

אילוף קלאסי מיושן לעומת אילוף חיובי אפקטיבי:

פעם כשהיו מדברים על אילוף כלבים היו מזכירים מושגים כמו זכר אלפא, דומיננטיות, היררכיה ועוד – מושגים ותיאוריות שהופכים פחות ופחות רלוונטיים כיום, כשמחקרים ודוגמאות מהשטח הולכים ומצטברים ומצביעים על כך שפשוט אין להם קשר להתנהגות וללמידה של כלבים. עיקר האילוף הקלאסי, עסק בשליטה. הכלב היה אמור להבין מי השולט ולהיות בדרגה נמוכה של 'נשלט', במטרה למנוע בעיות התנהגות – אך בפועל זה לא ממש כך.

בשנים האחרונות התפתחה אסכולה חדשה ואפקטיבית יותר, שדוגלת בתקשורת מכבדת ונעימה בין כלב לבעליו:

השיטה החדשה – אילוף חיובי

השיטה החיובית רואה את הכלב כחבר שווה במשפחה, יצור בעל עולם רגשי, כשהרגשות מניעים את התנהגותו ולכן אליהם יש להתייחס. לגישה זו מספר שמות ידועים מלבד 'אילוף חיובי', יש המכנים אותה Force Free  – ללא שימוש בכוח, אילוף ללא כפייה ועוד. שיטת אילוף זו, מבוססת על תפיסה שמכבדת את הכלב ומבינה שההתנהגות שלו נובעת מרגש, ואם נבין את שורש העניין, כלומר, את הצורך הרגשי של הכלב, נוכל לשנות את ההתנהגות שלו (האם הכלב רעב, עייף, סובל ממחסור בפעילות גופנית, מפוחד וכד'). אין כל צורך לגרום לכלב סבל מיותר, נפשי ופיזי, על ידי אילוף מיושן ולא יעיל לשינוי התנהגויות לא רצויות.

אישה מנשקת את הכלב שלה

איך למצוא מאלפ.ת בגישת אילוף חיובי?

אם אתם מחפשים מאלפ.ת או מאמנ.ת כלבים שיעבדו עם הכלב שלכם, חשוב להבין מעבר לכותרת שהם נותנים לעצמם, איך בפועל הם נוהגים ומהן דרכי הפעולה שלהם עם הכלבים – זה מה שייתן לכם מענה אמיתי לשאלה – האם הם משתמשים בגישת האילוף החיובי או לא. לשם כך חשוב להכיר את עקרונות האילוף החיובי.

מהם עקרונות האילוף החיובי?

1. בדיקת צרכים בסיסיים

תחילה, המאלף יבדוק שתנאי החיים של הכלב מתאימים לו, שהוא בריא ומקבל את כל הצרכים הבסיסים להם הוא זקוק: תזונה מתאימה (יכול להיות שהוא רעב כי לא מקבל כמות אוכל מספקת?), תנאי מחיה, פריקת אנרגיה (האם הכלב פעיל? האם הפעילות הגופנית שהוא עושה מותאמת למזגו, לגזע שלו, לגילו?) ועוד. כמו כן, תערך בדיקה האם הכלב עבר ביקורת תקופתית אצל הוטרינר.
תהיו מוכנים לזה ששינוי בהתנהגות של הכלב כמעט תמיד יכלול גם שינוי בהתנהגות של בעליו. כלומר העבודה תיעשה בשיתוף פעולה והשתתפות פעילה של הבעלים.

2. כלים לא פולשניים

גישת המאלף לעבודה על התנהגות מסוימת של כלב, תשאף להשתמש בכלים הכי פחות פולשניים, ושהכי פחות מסבים סבל או אי נעימות לכלב.

3. חיזוקים חיוביים

המאלף ישתמש בחיזוקים חיוביים לביסוס התנהגות רצויה וטובה, כמו חטיפים. חשוב מאוד שהחיזוק החיובי יינתן בסמיכות להתנהגות החיובית (כמה שניות! דקה זה כבר יותר מידי והכלב לא מקשר בין מה שעשה לחיזוק החיובי שקיבל). חיזוקים חיוביים אחרים יכולים להיות משחק, ריצה ואולי גם ליטוף אם נראה שהכלב רואה זאת כחיזוק (אך לא תמיד זה נכון).מאלף נותן חיבוק חיובי בצורת חטיף לכלב

4. אי שימוש בכלים מאיימים שגורמים אי נעימות או סבל לכלב

המאלף לא ישתמש כלל באמצעי הפחדה או כאב כלפי הכלב, כלומר, לא יהיה כלל שימוש בגוף שלנו או בקול כדי לאיים על הכלב או לגרום לו לאי-נעימות. בנוסף, אין בגישה זו כלל שימוש באביזרים המסבים לכלב כאב כמו דוקרנים, שוקרים וכו'. מתוך ההבנה שכלים אלה אינם נדרשים והם אף עלולים לגרום סבל מתמשך נפשי ופיזי.

5. שימוש בכלים מגבילים רק במידת הצורך ובצורה הדרגתית ומבוקרת

שימוש בכלים מגבילים יעשה רק כששאר הכלים שאינם דורשים הגבלה נוסו אך לא צלחו. כמו כן, השימוש בהם יעשה בצורה מדורגת תוך תהליך התרגלות מבוקר, כך שלא יגרמו למתח או חרדה אצל הכלב.

אנחנו בעמותת 'הרצליה ונתניה אוהבות חיות' מאמינים מאוד בגישת האילוף החיובי וראינו אותה עובדת בצורה יעילה ביותר אינספור פעמים. ראינו גם את ההשלכות הקשות של אילוף "קלאסי" קשוח, בקרב כלבים שמגיעים אלינו פגועים, חסרי אמון ומלאי פחד וחרדה. גם עבורם אנחנו עושים את המיטב כדי לעזור בצורה חיובית ונכונה. תוך היכרות מעמיקה איתם ועבודה משותפת הצלחנו לשקם רבים מהם כך שהם אומצו בשמחה למשפחות חמות ואוהבות.

אנחנו ממליצים בחום לחפש מאלפים או מאמנים שעובדים על פי העקרונות של הגישה החיובית, לרשימת מאלפים מומלצים לחצו כאן >>

בהצלחה!

דילוג לתוכן