איך לגדל חתול? - המדריך המלא - הרצליה ונתניה אוהבות חיות

איך לגדל חתול? – המדריך המלא

מיאו שעושה מסז' ללב

חושבים לגדל חתול? חתול הוא חיית מחמד עצמאית ומרתקת, ומי שמאמץ אותה זוכה בחבר פרוותי מדהים.
חתולים יודעים לתת הרבה אהבה, אבל הם גם בעלי אופי עצמאי, יודעים מה הם רוצים ונוטים לעמוד על שלהם…

מחקרים שנעשו בתחום הרווח הנפשי מגידול בעלי חיים מצאו, כי אנשים שאימצו חיות מחמד הינם רגועים ובריאים יותר מאלו שאינם מגדלים בביתם בעל חיים.

מוזמנים להרחיב על כך עוד במאמר גרגורים של אושר – 10 סיבות טובות לאמץ חתול.

אולם, כמו כל דבר משמעותי וחיובי בחיינו, גידול בעל חיים נושא בחובו אחריות, טיפול יומיומי, הוצאות כספיות על אוכל וטיפולים רפואיים וזמן שיש להשקיע ביצור החמוד שאימצתם.

אימוץ חתול זה דבר מחייב, לכן אם החלטתם לגדל חתול, חשוב שתדעו שזוהי התחייבות ואחריות לכ-15 שנים לפחות.
חתול הוא בעל חיים מדהים, עם צרכים ורצונות. הוא אינו חפץ שניתן להיפטר ממנו כשקשה או כשנמאס. כמו שאמרנו – הנאה וסיפוק בד בבד עם מחויבות ואחריות ליצור המקסים שברשותכם.

אז קצת לפני שה"מייאווו" הראשון יישמע בביתכם – קיראו את המדריך שלנו לגידול חתול…

לפני שאתם מאמצים חתול – שאלו את עצמכם:

  • האם אוכל לעמוד באחריות של גידול חתול?
  • מה אני יכול להציע לו מבחינת השקעת זמן, סבלנות ויכולת כלכלית?
  • האם אני יכול להעניק לו את איכות החיים שהוא זכאי לה?
  • האם הבית שלי מתאים לגידול חתול או שמא אני צריך להכין את הבית? (רשתות על החלונות להגנה מבריחה, גינה, ארגז חול, פינת רביצה, משחקים ועוד)
  • האם כל בני הבית מסכימים לאימוץ החתול?
  • האם קיימות למישהו מהם אלרגיות שצריך לקחת בחשבון?

חתול מסתכל החוצה דרך חלון מרושת

מה כדאי לאמץ – גור חתולים או חתול בוגר?

אם מחליטים לאמץ גור קטן חשוב לוודא שאינכם מפרידים אותו מאמו לפני שיהיה לפחות בן 6 שבועות. פרידה מוקדמת מאמו ומאחיו עלולה לגרום לו לבעיות התנהגות, לחסרים בתזונה ולמערכת חיסון ירודה – משום שלא קיבל את כל מה שהיה צריך מחלב האם.

גור קטן הוא כמו חומר ביד היוצר – ניתן (לנסות…) לחנך אותו לפי ראות עיניכם ולהעניק לו בסיס אוהב וחם שיעצב את אופיו. אולם, חשוב שנזכור – חתול הינו חיה עצמאית באופייה שניתן לכוון אותה להתנהגות מסוימת, אך היא אינה ניתנת לאילוף כמו כלב.

אם מחליטים לאמץ חתול בוגר מקבלים חתול שאופיו כבר עוצב ובעצם פוסחים על שלבי החינוך הראשוניים שלו כגור ועל קשיי ההתנהגות בגיל הצעיר.
עם זאת, מקבלים חתול שעבר התנסויות שונות בחיים – חיוביות ושליליות כאחד – שעיצבו את אופיו, התנהגותו ומידת האמון שהוא חש לבני אדם.

חתול בוגר צריך להתרגל לטריטוריה חדשה ולאנשים שאינו מכיר. לכן, תחילה, חשוב לנקוט באמצעים שיסייעו לו להכיר את הבית החדש שלו ושימנעו ממנו לברוח לטריטוריה הישנה, כמו: להקפיד לסגור דלתות וחלונות ולרשת את הבית ברשתות מתאימות

מידע נוסף בנושא ניתן למצוא במאמר בטיחות חתולים בבית: כך תשמרו על החתול שלכם >>

תקופת ההסתגלות אורכת כ-4 שבועות, כשבמהלכה יש לתת לחתול אפשרות לסקור את הסביבה החדשה וללמוד היכן ארגז הצרכים שלו, האוכל והמים ולהיקשר אט אט למקומו החדש. ייתכן שתיתקלו במצבים בהם החתול מסתתר בבית, מתחת לספה או באחת הפינות – זהו תהליך טבעי שהרבה חתולים עוברים בתקופת ההסתגלות לבית החדש. חשוב לגלות הבנה כלפי החתול שלכם ולתת לו את הזמן להירגע ולהכיר אתכם בקצב שלו, בכל זאת, זוהי סיטואציה חדשה ומלחיצה.

חתול ג'ינג'י

אלו צרכים יש לספק לחתול?

אוכל מתאים ומזין

בשל העובדה כי החתול מטבעו הינו צייד, הוא זקוק לתזונה עתירה בחלבון מהחי. לכן, יש להאכילו במזון איכותי עם אחוזים גבוהים של חלבון זה.

אם אתם מאמצים גור חתולים, חשוב שתתאימו את המזון שלו. קיימים סוגים שונים של מזון יבש המותאם במיוחד לגורים עד גיל שנה. לאחר שהגיע לגיל בגרות, כמובן שיש לבצע התאמות ולהאכיל את החתול במזון בוגרים (יש בשוק גם חברות המייצרות מזון המותאם לכל הגילאים ללא הפרדה).

ישנם סוגים שונים של מזון יבש לחתולים לפי סוגם או בהתאמה למצבי בריאות שונים, כגון: מזון לחתולים לפי הגזע שלהם, מזון מותאם לחתולות לאחר עיקור או לחתולים לאחר סירוס, מזון דיאטטי לחתולים שמנים וכן מזונות רפואיים.

חשוב לדעת, שמזון יקר הוא בדרך כלל גם טוב יותר ומכיל רכיבים איכותיים יותר. ניתן להוסיף לאוכל היבש גם אוכל רטוב מקופסאות שימורים המיועדות לחתולים וכן לצ'פר את החתול מדי פעם בחטיפים טעימים.

מבחינת אופן האכלה – יש כאלו המשאירים את האוכל לחתול זמין לאורך כל היום ואחרים המעדיפים להרגיל את החתול לאכילה של פעמיים ביום בלבד.

טיפול רפואי וחיסונים

חיסונים – חשוב לשמור על שיגרת חיסונים בהתאם להמלצת הוטרינר, אך לרוב החיסונים הבסיסיים הינם:

  • חיסון מרובע (חיסון מפני ארבע מחלות חתולים) – ניתן לראשונה בגיל 8 שבועות בסדרה של מספר חיסונים בהפרשים של 4 שבועות. לאחר מכן החיסון ניתן אחת לשנה.
  • כלבת – מומלץ לחסן את החתול בחיסון כלבת, במיוחד אם הוא נוהג להסתובב מחוץ לבית. החיסון ניתן אחת לשנה.
  • טיפול מונע לתולעי מעיים – ניתן פעמיים בשנה באמצעות טבליה, אמפולה או זריקה.

טיפול נגד מזיקים – טיפול נגד פרעושים חשוב הן לחתול עצמו והן עבור הבעלים (על מנת שלא יתפשטו ברחבי הבית). הפרעושים עלולים להעביר מגוון מחלות לחתול וכן להדביק אותו בתולעי מעיים. קיים בשוק מגוון רחב של חומר הדברה לחתול, שבנוסף להגנה מפני פרעושים הם מגנים עליו גם מפני טפילים אחרים. ניתן להשתמש ברוב סוגי חומרי ההדברה החל מגיל 3 חודשים.

ישנם חומרים המגיעים כאמפולה שיש לשפוך את תוכנה על עורף החתול או חומרים אחרים בצורה של תרסיס.

עיקור או סירוס – כדי להפחית את מספר החתולים העזובים, מומלץ מאד לעקר חתולה המגיעה לגיל 5-6 חודשים וכן לסרס חתול זכר בגיל זה.

עיקור חתולות נקבות תורם לבריאותן הכללית, מפחית את הסיכוי להתפתחות דלקת הרחם ולהתפתחות מחלת הסרטן, ובנוסף מונע את היללות הרבות במהלך תקופת הייחום. בתקופה זו, בה החתולים מחפשים זיווג, קיים סיכון רב יותר לבריחתם. כתוצאה מכך החתולים עלולים להיחשף לסכנות האורבות להם בחוץ, כגון: מריבות חתולים, מכוניות ואובדן הדרך הביתה. עיקור או סירוס יכולים למנוע את הדחף שלהם לברוח.

מתן תשומת לב

"זמן שמבלים עם חתולים לעולם אינו מבוזבז…" (סידוני-גבריאל קולט, סופרת צרפתיה)

חתול אינו חיה עם צרכים חברתיים כמו של כלב, אבל כמו כל יצור חי הוא זקוק לתשומת לב, לחום ולאהבה. כל עוד צרכיו של החתול מסופקים אין לו בעיה להישאר לבד בבית מספר שעות והוא אינו זקוק לחברה צמודה.

עם זאת, מומלץ לאמץ שני חתולים יחד משום שהם מעסיקים אחד את השני ומהווים חברה זה לזה או לחילופין "לפצות" על הזמן האבוד בבילוי משותף עם הבעלים.
חשוב להבין שחתול שיישאר לבדו זמן רב מדי עלול לסבול משעמום או מדיכאון, ויבטא רגשות אלו בדרך של השחתת ריהוט ועציצים, טיפוס על מקומות גבוהים בבית והפלת חפצים, ניסיונות שונים וחוזרים לברוח החוצה וכדומה.

לכן, כדאי להימנע מראש מסיטואציה כזו ולהעניק לחתול תשומת לב ואהבה ככל שניתן- זה יכול להתבטא במשחק משותף עם כדור, עם חכות המחוברות לבובה כלשהי בקצה שתספק את יצר הציד של החתול, עכברי צעצוע ועוד. גם באמצעות ליטופים, חיבוקים ודיבור רך ניתן לתת לחתול תחושה שהוא רצוי ואהוב.

ארגז לעשיית צרכים

לחתולים יש נטייה טבעית לחפור באדמה או בחול ולעשות שם את צרכיהם. לאחר מכן, הם מכסים את הצרכים מתוך אינסטינקט של טשטוש עקבותיהם.

אם לבית או לדירה יש חצר, מומלץ שהחתול יעשה את צרכיו בחוץ באדמה. במידה והחתול חי רק בבית יש לספק לו ארגז צרכים עם חול (מתגבש, קריסטלי או מבושם ולמקם אותו באזור שאינו בקרבת כלי האוכל של החתול. במידה ויש בבית 2 חתולים או יותר, כדאי להתאים את מספר ארגזי הצרכים בבית למספר החתולים. בנוסף, ארגז הצרכים צריך להיות מותאם לגודל החתול ולהכיל כמות מספקת של חול.

חשוב לנקות את הארגז כל יום כדי לשמור על ההיגיינה של החתול, וכן כדי שהוא לא יירתע מלעשות שם את צרכיו (ויעשה אותם במקום לא מותאם בבית).

צעצועים לחתולים

הצעצועים יכולים לספק לחתול עניין ואמצעי לגירוי התפתחותי וחשיבתי, הם מהווים פתרון מצוין לפריקת אנרגיה ולהפחתת שעמום.
כדורים מסוגים שונים, צעצועים פרוותיים, משטח לגירוד ציפורניים (במקום להשחיז את הציפורניים על הרהיטים), אפשרות לצפות החוצה דרך חלון מרושת למניעת בריחה או דלת מרושתת מתאימה, חכות משחק וכדו'.

חתול משחק בצעצוע בצורת עכבר

מקום מתאים לשינה ולהתכרבלות

"מעולם לא שמעתי על חתול שסבל מנדודי-שינה…" (ג'וזף ווד, מורה ואיש דת אנגלי)

חתולים אוהבים לנוח ולישון, ומטבעם הם יותר פעילים בלילה.

לרוב, כל חתול מאמץ לעצמו מקומות קבועים שבהם הוא אוהב לרבוץ ולנמנם ולכן, מומלץ להכין לחתול מקום משלו, נוח ורך שישמש כמקום המרבץ שלו.
עם זאת, קחו בחשבון שגם אם יהיה לו מקום נוח משלו הוא יכול להעדיף לישון על הספה או הכורסה האהובים עליו…

כך או כך, עדיף למקם את המיטה שלו בפינה שקטה ולא במקום מרכזי בבית עם תנועה רבה.

מניעה של בריחה ואיבוד החתול

לצערנו, חתולים רבים אובדים בשוגג ולא מוצאים את דרכם בחזרה. בחלק מהמקרים, ניתן לאתר אותם בקרבת הבית ולהחזירם (ישנן קבוצות פייסבוק ייעודיות לכך והנחיות מדויקות איך כדאי לחפש חתול שאבד). למרות זאת, ישנם מקרים שבהם לא ניתן לאתר את החתול האהוב.

הדרך הטובה ביותר, אם כך, היא להתגונן מפני תרחיש כזה מראש, בשגרה ובייחוד לאחר מעבר לטריטוריה אחרת (=בית חדש/אזור אחר). אנחנו ממליצים בחום להתקין רשתות ייעודיות על החלונות ולנקוט במשנה זהירות בפתיחת דלת הבית.

איזה חתול לאמץ ומאיפה?

ישנם אנשים המתלבטים האם לאמץ חתול גזעי או לא.
חשוב לציין, שחתולים גזעיים הינם יקרים והם נוטים יותר לסבול ממחלות ומפגעים גנטיים משום שהם מורבעים בינם לבין עצמם. קיים גם יותר סיכוי שחתול יקר וגזעי יהיה יעד לגניבה. מצד שני, כשאדם מאמץ גור גזעי הוא יכול לצפות איך הוא יהיה בעתיד מבחינת גודלו, צבע הפרווה שלו ואופיו.

בכל מקרה, חשוב תמיד גם לזכור שישנם כל כך הרבה חתולים – גורים ובוגרים – הנמצאים ברחוב ללא טיפול מתאים או כאלו שסובלים מהזנחה והתעללות.
לכן, זוהי מצווה גדולה לאמץ חתול שמוצאים ברחוב או כזה הנמצא באגודות האוספות את החתולים ומטפלות בהם עד הגעת המאמצים.
חתול זקוק לבית חם ולטיפול מסור ואוהב, חיים בכלוב אינם חיים טובים עבורו (בלשון המעטה).

לכן, העדיפו תמיד לתת בית לחתול נטוש או עזוב – אם בעמותה שלנו הרצליה ונתניה אוהבות חיות – או בכל ארגון או אגודה אחרת הקרובה למקום מגוריכם.

ונקנח בציטוט הבא –

"איך שאתה מתנהג כלפי חתולים, כאן למטה, יקבע את הסטטוס שלך בגן עדן שם למעלה…"
(רוברט א. היינליין, סופר מדע בידיוני)

החלטתם לגדל חתול?

נשמח להכיר לכם את החתולים המקסימים שמחכים לבית חם בעמותה שלנו: לצפייה בחתולים לאימוץ.

דילוג לתוכן