עשרת הדיברות: עשיית צרכים בחוץ לכלב חדש  - הרצליה ונתניה אוהבות חיות

עשרת הדיברות: עשיית צרכים בחוץ לכלב חדש 

כשהיינו תינוקות, הסתובבנו עם חיתול. כשקצת גדלנו, לימדו אותנו שיש מקום שנקרא סיר, ואנחנו אמורים לשבת עליו ולהתיידד איתו, ובשלב מאוחר יותר הכירו לנו את ה'שירותים' והסבירו לנו שרק בו, אבל רק בו – אנחנו מפנים את עצמנו. בין אם בדרך הארוכה עם הסיר, ובין אם טיפסנו לנו על סולם קטן לכיוון האסלה – התיווך של האדם המבוגר היה נחוץ לנו להבנת הכללים הנהוגים בחברה בה אנו מתקיימים.

כמונו, גם הכלבים שלנו. הם זקוקים לתיווך שלנו כדי להתרגל לאופן שבו 'נהוג' להתפנות בסביבה החדשה שאליה הם נכנסו. זה ברור כשמש אם מדובר בגור, אבל חשוב לא פחות גם כאשר מדובר בכלב בוגר שחדש בבית.

כלב רועה אוסטרלי שוכב על ספה
דמיינו לכם שאתם מתארחים אצל חבר או אוכלים במסעדה, ואתם צריכים להתפנות. ככל הנראה שתבדקו היכן השירותים, תשאלו בעת הצורך והרי לכם הפתרון. לעומת זאת, כלב שנכנס לבית שהוא לא מכיר, עם האנשים שהוא עוד לא מכיר ושעדיין לא פיתח מולם אמון ותקשורת – יתקשה במציאת הפתרון ובהבנת הגבולות הטריטוריאליים לעשיית צרכיו. כתוצאה מכך, סביר שתמצאו את עצמכם מנקים אין ספור פעמים את הצרכים שלו מהרצפה.

ונכון, זה מבאס, והריח לא נעים – אבל הבחירה שלכם באימוץ כלב דורשת להפעיל את הקסם הכי חשוב בארגז הכלים שלכם: סבלנות.
זו תקופת הסתגלות, אשר כשמה כן היא – זמנית.

וכפי שציינו בכותרת, הרי לכם –

עשרה טיפים חיוניים שיעזרו לכם להרגיל כלב חדש בבית לצרכים בחוץ:

  • הב לי בית – תמצאו את הבית של הכלב בתוך הבית שלכם. כלבים נמנעים מעשיית צרכים במקום בו הם ישנים ואוכלים. יצירת אזור מוגדר, יוכל לסייע לכלב בהבנת הגבולות הטריטוריאליים לעשיית צרכים. לא רק זאת, אלא שמקום תחום עשוי להעניק גם הרגשה בטוחה.
  • הקפידו על תפריט מסודר – יצירת לוח זמנים קבוע לאכילה ושתייה, חיונית ליצירת פעילות מעיים סדירה של הכלב ותסייע בתהליך הלמידה.
  • טיילו במסלול קבוע – בתחילת הדרך הקפדה על מסלול קבוע בטיולים יכולה לעזור לכלב למצוא נקודה קבועה לעשיית צרכים בחוץ. מפעם לפעם, הכלב יזהה את הריח שלו ויקשר בין הנקודה לעשיית צרכים. הטיול במסלול הקבוע יסייע בהפחתת הלחץ, לאור ההיכרות עם הגירויים השונים לצד הדרך. הפחתת הלחץ תסייע בהרפיית השרירים, שתוביל לעשיית הצרכים.אישה מטיילת עם 2 כלבים
  • טיילו בזמנים מותאמים – הקפדה על לוח זמנים קבוע לטיולים, תוך הקפדה על זמני מפתח: מיד עם ההתעוררות בבוקר, עד 20 דקות לאחר אוכל ושתייה, מיד לאחר זמן משחק מרובה, לפני זמן השינה בלילה. בזמנים הללו מוגברת פעילות המעיים, ולכן חשוב להקפיד להוציא את הכלב לטיול בהתאם לטובת עשיית צרכים בחוץ.
  • תחזקו – בכל פעם שהכלב החדש עושה צרכים בחוץ, תגמלו אותו על כך מיידית באמצעות חטיף בריא ככל האפשר או צעצוע מועדף, וכן הפגינו התלהבות ושמחה בשפת הגוף וטון הדיבור שלכם.
  • התעלמו מעשייה בבית – הכי קל זה לכעוס. לא חסרים סיפורים על אנשים שחוזרים הביתה מהעבודה, וכועסים על הכלב המסכן על עשיית הצרכים, בדרכים כאלו ואחרות. דעו לכם- כי הכלב אינו זוכר שעשה כן ולא מבין את פשר הכעס עליו, ולכן פעולת התוקפנות הזו אינה יעילה כלל ואף פוגענית.
    במקרה כזה, הרימו את הצרכים ונקו את המקום. כפי שציינו, זוהי תקופת הסתגלות הדורשת סבלנות.
  • היו עקביים – התמדה היא שם המשחק. הקפידו על לוח הזמנים, על תגובות החיזוק וההתעלמות מעשיית הצרכים בבית, וראו את הפלא מתרחש.
  • היו קשובים לשפת הגוף של הכלב שלכם – עם הזמן, ובמידה ויתבסס קשר אמון ביניכם, הכלב שלכם ינסה לתקשר ו'להודיע' בדרכו שלו כי זקוק לטיול. היו ערניים לשפת הגוף וחזקו ניסיונות כאלו עם יציאה לטיול.
  • תתקדמו בקצב שמתאים לכלב – גם כשנראה ש'עליתם על הגל' והצרכים נעשים בחוץ, ייתכן ויהיה פספוס מעת לעת. גלו סבלנות במצבים אלו, ודעו כי זו ירידה לצורך עלייה.
  • שימו לב לבעיות רפואיות – במידה ואתם מקפידים על כל השלבים, אך עדיין הכלב עושה צרכים בבית, בקרו במרכז ווטרינרי וודאו כי אין בעיה רפואית מסתתרת, המשפיעה על עשיית הצרכים.

שימו לב, כי לגור כלבים או לכלב מבוגר, יש לבצע התאמות נוספות, כגון: עלייה בתדירות הטיולים, שכן משימת ההתאפקות קשה להם יותר מאשר לכלב בוגר.

גור כלבים נותן יד

רגע לפני סיום המאמר, שני דברים אחרונים:

  1. תטפחו לעצמכם על השכם ותגמלו את עצמכם לאורך התקופה – כי כשלנו טוב גם לכלב טוב ☺
  2. לבקש עזרה זו גדולה – ישנם בעלי מקצוע רבים שתוכלו להיעזר בהם לאורך הדרך, אל תתביישו לעשות כן.

בהצלחה!

אימצתם כלב?
הנה מאמר נוסף שאולי יעניין אתכם: 5 דברים שהכלב החדש שלכם היה רוצה לומר >>

דילוג לתוכן