בטיחות חתולים בבית: כך תשמרו על החתול שלכם מוגן - הרצליה ונתניה אוהבות חיות

בטיחות חתולים בבית: כך תשמרו על החתול שלכם מוגן

9 נשמות? אולי באגדות😊

מכירים את הביטויים "לחתול יש 9 נשמות", "חתול תמיד נופל על הרגליים", "השורד האולטימטיבי"? אז בואו נתחיל מהסוף, זה ממש אבל ממש לא נכון. 

פעם במצרים העתיקה, האמינו שחתולים הם קדושים עם יכולות על. והאמת? לבעלי חתולים זה לא נשמע כל כך רחוק מהמציאות (; אם רק היינו יכולים להסביר אפילו שמינית מההתנהגויות המפתיעות שלהם, כנראה שהיינו שקטים יותר.

אבל לצערנו, אסכולת המאמינים בתיאוריה המיתולוגית על החתולים מופרכת בתדירות יומיומית, בעקבות טיפול לקוי וחוסר מודעות לסכנות ממשיות הסובבות את קהילת החתולים. אם אימצתם חתול, חשוב שתהיו מודעים לסכנות הקיימות, לדרכים שבאמצעותן ניתן להגן על החתול ולאמצעי בטיחות חתולים בבית.

במאמר זה, נתמקד בשתי סכנות מהותיות ונפוצות:

  1. העברת חתול לדירה חדשה.
  2. נפילה של חתולים ממקומות גבוהים.

מעבר לדירה חדשה הוא מאורע מרגש ומשמח, לא?

אז זהו, שהחתול שלכם ממש לא יסכים עם זה. חתולים הם יצורים סופר טריטוריאליים והקשר שלהם למקום הוא מאד חזק.

ההיכרות המעמיקה שלהם עם הטריטוריה הקבועה משרה עליהם ביטחון ורוגע, והם שמים לב מיד לכל שינוי קל בסביבה: לריחות, לחתול רחוב חדש שהגיע לשכונה, או לעציצים החדשים במרפסת.

שינוי מקום מחייה הוא לרוב אירוע טראומטי עבור חתולים ומהווה פתח לצרות כמו בריחה, או פגיעה בתפקוד. אין זה נדיר שחתול מסרב לאכול, מסתגר ומתחבא מתחת למיטה או מפגין חרדה, עצבנות ואפילו דכאון לאחר שעבר למקום חדש. בהרבה מקרים החתול עלול לנסות לברוח במטרה לחזור אל מקום המגורים הקודם. אם ניסיון הבריחה שלו מצליח, הוא חשוף לסכנות בכביש, לרעב, להתייבשות ולשאר חוויות מאד לא טובות.

חתול ג'ינג'י מתסכל החוצה בחלון

טוב, אין ממש ברירה. מה עושים כשבכל זאת צריך לעבור דירה עם החתול?

הבשורות הטובות הן שבהחלט יש מה לעשות:

יום המעבר

ביום המעבר עצמו כדאי לבודד את החתול ממהומת הארגזים וההובלה בחדר סגור יחד עם החפצים המוכרים לו כמו כלוב המנשא, ארגז החול לצרכים, קערת מים והצעצועים שלו. את החתול סוגרים היטב במנשא ולוקחים אותו רק לאחר שמסיימים להעמיס את כל הבית, ממש לפני שנכנסים אתו לרכב הפרטי. חשוב לוודא שהחתול אינו יכול להשתחרר מהמנשא בכוחות עצמו.

הגעה למקום המגורים החדש

כשמגיעים אל הדירה החדשה, לפני הכל, חשוב לבדוק שכל החלונות והדלתות סגורים ואז, לשחרר את החתול מהמנשא בתוך חדר שבו פורקים את החפצים שלו.
את החדר כדאי לסגור, כך שהחתול יוכל להתרגל בהדרגה למקום ולא להסתובב בחופשיות בכל הבית לפני שסימן לעצמו את הפינה הבטוחה שלו, או לברוח דרך דלת הכניסה הראשית בדיוק כשאחד המובילים מעביר דרכה את השידה העתיקה מסבתא.

נוכחות של אחד מבני הבית לידו תסייע להרגיע אותו ולשדר לו שאין סיבה לדאגה.

תקופת ההסתגלות

כדאי להתאזר בסבלנות ולקחת בחשבון שהחתול שלכם זקוק לכמה שבועות כדי להרגיש ביטחון מינימלי במקום החדש. בחודש הראשון שלאחר המעבר, חשוב לא לאפשר לו גישה למרפסות, לדלת הכניסה או אל כל פתח יציאה אחר.

אם אתם גרים בדירת קרקע והחתול שלכם רגיל לצאת החוצה, ניתן לאפשר לו לצאת רק לאחר תקופת קליטה של מינימום 4 שבועות. לפני שמאפשרים לו לצאת החוצה, מאד חשוב לענוד לו קולר עם אמצעי זיהוי ומספר טלפון שלכם, למקרה שחלילה יברח או ילך לאיבוד.

בפעמים הראשונות בהן החתול יעשה גישושים זהירים מחוץ לבית, כדאי ללוות אותו ולא לסגור את הדלת, כך שיוכל לחזור פנימה בקלות. יחלפו עוד מספר שבועות ואפילו חודשים, עד שהוא באמת ירגיש כמו בבית.

חתול מכורבל בשמיכה

אוקיי, נניח שעשיתי הכל לפי הספר ולמרות זאת החתול הגיע לחלון וקפץ החוצה.

דבר ראשון, יורדים למטה ומחפשים אותו. חשוב לעשות זאת מיד, קרוב ככל האפשר לזמן הבריחה – אז יש סיכוי טוב למצוא אותו למטה, כנראה כשהוא מוכה הלם וחרד. זה גם הזמן לקחת אותו לבדיקה מידית אצל וטרינר (נרחיב על כך בהמשך).
אם החתול נעלם בלי ששמנו לב, כדאי לחפש אותו בסביבה הקרובה, לקרוא לו וללכת לדירה הקודמת (במידה והיא נמצאת במרחק הליכה). הוא ישאף לחזור אליה ואם יצליח – שם נמצא אותו.

אם אבד לכם החתול, הנה כמה דברים נוספים שתוכלו לעשות בתקווה למצוא אותו במהרה: הנחיות למציאת חתול שאבד >>

בריחה דרך החלון מביאה אותנו לסכנה הנפוצה השנייה האורבת לחתולים – סכנת הנפילה מגובה

הסטטיסטיקה מספרת שבנייה של בניינים גבוהים נמצאת במגמת עלייה, אז זוהי קריאה נרגשת לכל בעלי החתולים העירוניים – שימו לב!

לרוב, הנפילה מגובה תיגרם עקב אובדן שיווי משקל, בעקבות חוסר תשומת לב רגעית במהלך מרדף אחרי מסיח בסביבה, כמו ציפור או חרק, בעת סערת הורמונים בעונת הייחום, כתוצאה מקפיצה המתעוררת בעת תחושות פחד, או אפילו בתזוזה בזמן שיזוף לצד החלון המועדף.

"בסדר, אני גר.ה בקומות הראשונות בבניין. זה לא רלוונטי אליי"

לא מדויק ובמקרים מסוימים – בדיוק להיפך.

במהלך נפילה מגובה נמוך, ישנה סכנה שהחתול לא יצליח לייצב את עצמו לנחיתה על הרגליים, וכך למעשה עלולה להיווצר פגיעה משמעותית עד לכדי מצב אל חזור.

ההסבר לכך הוא, שלחתולים יש מנגנון טבעי, הנתמך במאפיינים פיסיים (כמו למשל, עמוד שדרה גמיש מאד), המאפשר להם להתהפך במהירות ולהיערך לנחיתה רכה ככל האפשר על הקרקע.

המנגנון הזה מאד יעיל כשהחתול נמצא בטבע והנפילה היא מעץ בגובה 2-3 מטרים. לצערנו (ולצערו של החתול), העסק עובד בצורה הרבה פחות מוצלחת בסביבה עירונית, כשהחתול קופץ, או נופל מהבניין החוצה.

במצב זה כושר ההתמצאות שלו במרחב נפגם ויחד עמו, גם יכולתו להתמודד עם מצב של צניחה חופשית.

ההפתעה והפחד שכרוכים בנפילה, יחד עם הפגיעה באינסטינקטים הטבעיים, עלולים להסתיים בפציעות קשות, כגון: שברים, פגיעה באיברים פנימיים ואפילו במוות, גם עבור חתול שצנח "רק" מהקומה השנייה או השלישית.

בנוסף, גם אם חתול הצליח לשרוד נפילה גבוהה ללא פגע פיזי מיידי, ייתכן ונוצרה אצלו טראומה, שתתבטא באופן התנהגותי או פיזי בטווח הארוך.

המשמעות היא – חובה לנסות למנוע נפילות, לא משנה מאיזה גובה.

אם חס וחלילה קרה מקרה של נפילה, יש לברר מיידית מול מרכז וטרינרי את חומרת המצב, גם אם בחתול 'נראה בסדר'. לעיתים השלכות הפגיעה אינן נראות לעין במבט ראשון וכשהן באות לידי ביטוי כמה ימים לאחר הנפילה, זה עלול להיות מאוחר מדי.

אז מה כדאי לעשות?

להתקין רשתות בטיחות בחלונות. הרשתות הללו נקראות 'רשתות חתולים' או 'רשתות אבטחת חתולים', ואלו רשתות שעשויות בצפיפות גבוהה ומחומרים עמידים וחזקים יותר מרשתות רגילות, אשר מטרתן לחסום אפשרות של נפילה, קפיצה או בריחה של החתול ממרפסות ומחלונות. איש מקצוע יוכל לעזור להתקין את הרשתות הללו באופן בטוח ואסתטי.

חשוב לציין שמגני בטיחות בחלונות לילדים, אינם מספקים את ההגנה הדרושה.

חתול יושב במרפסת מרושתת

"טוב, השתכנעתי. לפי מה בוחרים את הרשת המתאימה?"

לפי השילוש הקדוש: חומר, רמת הצפיפות, וחוזק הרשת.

  • נחפש רשת שהיא עמידה בפני תנאי מזג האוויר השונים, ומפני משחק של החתול ברשת.
  • נוודא שהרשת צפופה מספיק בשביל למנוע מהחתול ליפול בין החורים שלה.
  • ונבדוק שהרשת שבחרנו יכולה לשאת את המשקל של החתול שלנו ועוד.

"לא הספקתי להתקין רשת והחתול שלי נפל".

נתון מעודד: רוב מהחתולים שיפלו מגובה ישרדו את הנפילה אם יקבלו טיפול רפואי מתאים.

לכן, חשוב מאוד לדאוג להערכה במרכז וטרינרי סמוך למועד הנפילה. זאת גם אם החתול יציב בהליכתו ועמידתו, ואף משתובב. לעיתים הפגיעה היא פנימית (למשל דימומים או שברים) ודורשת טיפול רפואי מיידי. מלבד פגיעות אורטופדיות, עלולות להיגרם גם פגיעות בבית החזה, באיברים פנימיים, בראש ובמערכת העצבית.

אז עד שיפתחו איזו כמוסה לכוחות על, או שהאבולוציה תפעיל את דרכי הקסם שלה – היו ערניים, הקדימו תרופה למכה, מנעו נפילות, וטפלו בהתאם לצורך.

 

דילוג לתוכן